joi, 26 decembrie 2013

Functii ale ceasurilor



Oamenii au incercat sa gaseasca inca din cele mai vechi timpuri  metode de a masura si organiza timpul. In vremurile cele mai indepartate, acestia se ghidau in masurarea timpului, dupa trecerea anotimpurilor sau dupa felul in care se deplasa soarele pe cer. Urcand incet, dar sigur pe scara evolutiei, oamenii au inceput sa inventeze diferite instrumente care sa ii aduca mai aproape de exactitate. Primul instrument cu precizie mai inalta de masurare si facut pentru a masura perioade mai scurte de timp a fost clepsidra, aparuta pe vremea grecilor antici.

Mult mai tarziu, la inceputurile secolulului 13, a fost creat primul ceas care functiona pe baza unui mecanism. Dimensiule acestuia fiind destul de mari , a fost expus intr-o piata publica din orasul italian Florenta. De atunci si pana in vremurile actuale, lucrurile au evoluat extrem de mult, ceasurile din zilele noastre indeplinind tot mai multe functii pe langa aceea de baza de indicare a orei.

Cele mai comune functii ale ceasurilor, dupa indicarea orei, sunt cele de indicare a datei, ziua saptamanii, ora in functie de fusul orar, etc.  Aceste functii sunt indeplinite de obicei prin cadrane suplimentare , mai mici, incluse in cadranul principal. Genul acesta de ceasuri pot fi atat ceasuri barbatesti cat si ceasuri de dama. Faptul ca ceasul dumneavoastra are sau nu are aceste functii suplimentare nu are nicio legatura cu calitatea sau originalitatea. Ceasurile care se regasesc si se incadreaza in aceasta categorie se numesc analog si sunt in general fabricate pentru publicul larg.


O alta categorie de ceasuri, folosite cu preponderenta in domeniul sportiv (fara a fi insa o regula), sunt ceasurile cronograf. Acestea au capacitatea de a masura perioade de timp prestabilite, functionand practic si pe post de cronometru. Bineinteles acest lucru se poate realiza fara a afecta functia obisnuita de indicare a orei. Cele mai performante ceasuri cronograf pot masura perioade de timp chiar si de 12 ore.

La ceasurile automatice se intalneste si functia de a indica care este durata de timp in care va mai functiona ceasul si cand va fi nevoie sa fie incarcat. Ca principiu, poate fi echivalentul unui indicator de baterie pentru telefoanele noastre mobile.  O alta caracteristica suplimentara, apreciata de pasionatii de ceasuri si nu numai, este alarma.  Tot mai multi producatori de ceasuri au realizat cat de importanta si cautata este aceasta functie, asa ca au inclus-o in mod obligatoriu in fabricarea celor mai recente modele de ceasuri.

Gandeste-te ce iti doresti de la ceasul tau si la ce ai nevoie sa te ajute si vei gasi cu siguranta o varietate mare de modele care sa iti satisfaca cerintele.

Related Posts

Functii ale ceasurilor
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.